15-06-2015 07:56 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Q-bot heeft in Seattle de Robotics and Automation Award gewonnen op een congres van de techorganisatie IEEE. Het jonge bedrijf zet een smalle robot in bij vloerisolatie.

De robot van het Britse Q-Bot lijkt nog het meest op een bestuurbare speelgoedauto. De kleine en smalle robot past door een ventilatiebuis of een klein boorgat onder een vloer. Via een slang brengt het voertuig het isolatiemateriaal aan.

Het concept van Q-Bot maakt het mogelijk om houten vloeren en andere ongeïsoleerde vloerplaten een hoge isolatiewaarde te geven, zonder die open te breken en opnieuw aan te leggen. Alleen al Groot-Brittannië telt acht miljoen huizen met zwevende houten vloeren. 

Praktijktest

De technologie is in de praktijk getest bij verschillende sociale huurwoningen in Groot-Brittannië. Na de isolatiemaatregelen besparen de huishoudens tot € 415 per jaar op de verwarmingskosten, schrijft de Britse website BusinessGreen.

“Ons bedrijf zou niet kunnen bestaan als de toepassing niet kosteneffectief was. Dankzij hightech-technologie zijn we betaalbaar en maken we impact”, zegt Tom Lipinski, oprichter van Q-Bot. “Dit is de mooiste baan van de wereld. We helpen mensen met lage inkomens geld te besparen en verminderen de klimaatimpact."

De Robotics and Automation Award is uitgereikt door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), een internationale organisatie waarbij 400.000 techprofessionals zijn aangesloten. Q-Bot zegt in gesprek te zijn met private investeerders voor verdere financiering van het bedrijf.

Bron: Businessgreen, Q-Bot | Foto: Csaba Berze, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)