15-06-2015 13:35 | Door: Thijs ten Brinck

Het nieuwe zorgcentrum Sanoforum in Brunssum, Limburg krijgt een groendak met verschillende functies. Waterberging op het dak voorkomt overlast en verhoogt de opbrengst van zonnepanelen.

Het Zorgplein Sanoforum in Brunssum krijgt een SolarRententiedak en wordt eind 2015 opgeleverd. Dat schrijft Cobouw op zijn website. Bovenop het dak installeert het bouwteam kratten waarin bij zware regenval tot 7,5 centimeter hoog water blijft staan.

Het dak, met een oppervlak van 4.000 vierkante meter, houdt zo een flinke bak water vast. Dat voorkomt wateroverlast voor het omliggende gebied.

Dubbel duurzame dakpolder

Ook voor Sanoforum zelf heeft het regenwater voordelen. In de kratten op het dak groeien sedumplantjes en daarbovenop komen zonnepanelen. De plantjes en de vochtige grond in de dakpolder dienen als verzwaring om de zonnepanelen te bevestigen.

Tijdens het groeien, verdampen de plantjes bovendien veel water. Dat helpt de zonnepanelen te koelen. Koelere zonnecellen wekken met dezelfde hoeveelheid meer zonnestroom op.

Het door architectenbureau AMA uit Maastricht ontworpen gebouw haalt zo veel duurzaam voordeel uit zijn dak. Dit jaar moet het zorgcentrum in Brunssum klaar zijn voor gebruik.

Bron: Cobouw, BruisendBrunssum, AMA Group | Foto: Kate Ter Haar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)