16-06-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

In New York City bouwt de Cornell University ‘s werelds hoogste passivhaus. De toren van ruim 80 meter hoog is 60 tot 70 procent energiezuiniger dan vergelijkbare torens.

Het studentencomplex wordt met een woonoppervlak van meer dan 25.000 vierkante meter niet alleen het hoogste, maar ook het grootste gebouw dat voldoet aan de passivhausstandaard.

“Duurzaamheid is zeer belangrijk in het ontwerp van onze campus”, zegt Jennifer Klein, betrokken bij strategische partnerschappen bij Cornell Tech in de New York Times. “Met deze toren geven we onze missie verder vorm en leggen we de lat hoog voor energie-efficiënte gebouwen in New York.”

Het gebouw is volgens de richtlijnen van de passivhaus standaard luchtdicht ontworpen, als een grote thermosfles. De standaard schrijft voor dat er geen energie gebruikt wordt om ruimtes te verwarmen of te koelen.

Duurzame universiteitscampus

De passivhaus standaard is vanwege het klimaat in New York wel iets soepeler toegepast maar het gebouw zal toch tot 70 procent minder energie verbruiken dan een woontoren van vergelijkbare omvang. De benodigde energie komt vooral van instraling door de zon en warmte die mensen en apparaten en verlichting sowieso afgeven. 

De bouw van de nieuwe toren is begonnen op Roosevelt Island, in de rivier tussen Manhatten en Queens. Het appartementencomplex krijgt 26 verdiepingen. Zes meer dan een gebouw van de Raiffeisen bank in Wenen dat nu nog het grootste en hoogste passivhaus is.

Bekijk een filmpje over de ontwikkelingen van Cornell Tech op Roosevelt Island.

Bron: NY Times, Cornell Tech | Foto: Cornell