18-06-2015 18:45 | Door: Jerom van Gemert

Het voormalig Groot Ziekengasthuis (GZG) in Den Bosch wordt grotendeels gesloopt om plaats te maken voor woningen. Door het slimme behoud van de kelder is er 40 procent minder sloopafval.

Dat meldt vof GZG, een samenwerkingsverband van vastgoedontwikkelaar AM en Heijmans Vastgoed. De oude kelder van het ziekenhuis wordt omgebouwd tot parkeergarage voor de toekomstige nieuwe bewoners.

Het plan om de kelder niet te slopen maar geschikt te maken voor hergebruik, leidt tot 40 procent minder sloopafval. De besparing is zodanig, dat voor de afvoer van het bouwpuin geen schepen meer nodig zijn. Transport met vrachtwagen voldoet, bovendien in een veel kortere periode. Bijkomstig voordeel is dat er voor de omwonenden van het ziekenhuis minder last ontstaat. In de kelder van het ziekenhuis waren onder meer de facilitaire dienst en de afdeling radiologie gevestigd.

Op het terrein van het voormalige ziekenhuis, dat verder gaat onder de naam Gasthuiskwartier, komen 120 woningen. Een aantal gebouwen die zijn bestempeld als Rijksmonument, blijven staan. De oude polikliniek van het Groot Ziekengasthuis wordt verbouwd tot appartementencomplex. Daarnaast zijn voor het 5 hectare grote gebied winkels en een groene openbare ruimte voorzien.

Duurzaam herbestemmen van leegstaande gebouwen komt steeds vaker voor in Nederland. Vooral leegstaande kantoren in centrale gedeelten van grote steden zijn geschikt voor herbestemming. Zo wordt een oud pand van de ABN Amro in Amsterdam omgebouwd tot studentenwoningen.

Sloopwerkzaamheden in Den Bosch zijn nu in volle gang.

Bronnen: Bam, Gasthuiskwartier, Heijmans, Brabants Dagblad | Foto: Pelle Sten via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)