19-06-2015 09:14 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Xefro print verwarmingselementen met grafeen-inkt. Afhankelijk van de toepassing bespaart de grafeenverwarming 25 tot 70 procent op de verwarmingskosten.

Het grote voordeel van grafeen in verwarming is dat het materiaal zelf nauwelijks een thermische massa heeft. Slechts een fractie van de elektrische energie die er in gaat wordt gebruikt om de verwarming zelf op te warmen. Bijkomend voordeel is dat de verwarming zeer snel reageert en dus een zeer precieze klimaatbeheersing mogelijk maakt.

 “Bijna alle elektrische verwarming is 100 procent efficiënt in het omzetten van stroom naar warmte, maar het gaat er om waar de gegenereerde warmte terecht komt”, zegt Tim Harper, oprichter van Xefro bij IEEE Spectrum. “Onze innovatie richt zich op het gericht verspreiden van zoveel mogelijk bruikbare warmte.”

Direct aan en uit

Xefro heeft het grafeen zo getuned dat de infraroodstraling die het materiaal afgeeft, de ruimte en de mensen daarin optimaal verwarmt. De snelle respons van het grafeen maakt bovendien slimme schakelschema’s mogelijk. “De energiebesparing is het grootst als de verwarmingselementen via wifi met een controlesysteem zijn verbonden”, zegt Harper. “Dan leren ze van de voorkeuren en het gedrag van de gebruikers.”

De technologie van Xefro komt in het Verenigd Koninkrijk in juli 2015 op de markt. Andere markten volgen later dit jaar.

Bron: Xefro, IEEE Spectrum | Foto: reynermedia, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)