26-06-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Amsterdam behoort tot de vijf meest innovatieve steden ter wereld. Alleen New York, Londen, Helsinki en Barcelona scoren beter.

Dat blijkt uit het rapport CITIE van het adviesbureau Accenture, de Britse innovatie-NGO Nesta en Future Cities Catapult. De hoofdstad blinkt onder meer uit in een open beleid voor start-ups in de technologiesector, financiële steun aan bedrijfsverzamelgebouwen en investeringen in innovatie.

Smart city

Het project Amsterdam Smart City (ASC) is een van de initiatieven die de aandacht trok, Het ontwikkelingsproject voor de slimme stad telt inmiddels meer dan honderd partners. Binnen ASC lopen 75 verschillende innovatieve projecten, onder meer voor mobiliteit en energiebesparing. Een van de initiatieven is het Amsterdam Arena Innovation Center, een proeftuin voor smart city-projecten.

Ook maakt het Amsterdamse beleid het particulieren gemakkelijk om hun woning te verhuren via Airbnb. De gemeente maakte afspraken over het innen van toeristenbelasting met het internationale woningdeelplatform. Daarmee geeft de stad ruimte aan nieuwe initiatieven.

Aangename verrassing

Voor de waardering van de veertig wereldsteden is onder meer gekeken naar regulering, promotie van innovatie naar de buitenwereld en de economische mogelijkheden voor start-ups. 

New York heeft de eerste plaats onder meer verdiend door $ 70 mln te investeren in onderwijs voor digitale vaardigheden. Helsinki kreeg waardering voor een in eigen beheer ontwikkelde routeplanner die openbare en private vervoersdiensten combineert.

Een opvallende afwezige in de top vijf is Los Angeles, dat met Silicon Valley een grote aantrekkingskracht heeft op start-ups van overal ter wereld. "Dat komt omdat we niet hebben gekeken naar de aantallen techstart-ups, maar naar de kwaliteit van het economisch beleid waarvan beginnende bedrijven kunnen profiteren", zegt co-auteur John Gibson in een interview met het Amerikaanse website TechCrunch. De voormalig adviseur van de Britse overheid noemt de hoge notering van Amsterdam, Helsinki en Barcelona ‘een aangename verrassing’.  

Bron: Rapport CITIE, TechCrunch | Foto: Per Salomonsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)