26-06-2015 16:15 | Door: Willemien Groot

Een drijvend huis dat meedraaiend met de zon drie tot vier keer meer duurzame elektriciteit opwekt dan het nodig heeft. Het ontwerp wordt komend jaar gerealiseerd als pilot in Taiwan.

De grootste besparingen en rendementswinsten haalt het drijvende huis van de National Cheng Kung University uit de mogelijk mee te draaien met de bronnen die het nodig heeft. Overdag volgt het pand met een dak van zonnepanelen de zon. In de avonduren richt het huis zich op de windrichting. De bewoners profiteren van natuurlijke ventilatie en hebben de airco minder vaak aanstaan. De draairichting is ook te bepalen via een smartphone-app.

Het project van de universiteit staat onder leiding van de Nederlander Bart van Bueren. De architect en ingenieur is gespecialiseerd in gebouwen die drijven op water. Sinds drie jaar is hij verbonden aan de NCKU. 

Viskwekerij

Aan het project is ook de Nederlandse gaststudent Lars van Oort verbonden. Hij berekende dat de rotatie van de woning tot 11 procent meer zonnestroom oplevert. Het zonnedak genereert drie tot vier keer meer elektriciteit dan het gebouw nodig heeft.

Komend jaar wordt het ontwerp in een pilotproject daadwerkelijk gebouwd, bovenop een viskwekerij. De ontwerpers willen daarmee aantonen dat een symbiose mogelijk is voor meervoudig gebruik van wateroppervlakken. Het huis krijgt volgens de universiteit een voorbeeldfunctie voor duurzame bouw. 

Bron: NCKU | Foto: NCKU