29-06-2015 07:20 | Door: Thijs ten Brinck

Promotieonderzoek aan de TU Delft heeft een coating opgeleverd die airconditioners en warmtepompen efficiënter maakt. Wereldwijd gaat 33 procent van het energiegebruik op aan koelen en verwarmen.

Het onderzoek aan de TU Delft heeft geresulteerd in een metal organic framework (MOF) dat helpt om koelmiddelen in koelkasten en elektrische verwarmingssystemen sneller te laten afkoelen.

De reguliere structuur van de MOF, een poreuze chemische verbinding tussen metalen en organische moleculen, adsorbeert snel en effectief het dampvormige koelmiddel in een warmtepomp. Als het koelmiddel neerslaat en vloeibaar wordt, geeft het zijn warmte af.

De op de MOF gebaseerde coating hecht volgens promovendus Martijn de Lange zonder bindmiddelen aan het oppervlak van warmtewisselaars. Warmtepompen kunnen met de coating werken bij een lagere temperatuur en worden zo efficiënter.

Bij brede toepassing levert de technologie volgens De Lange een bijdrage aan ‘significante, wereldwijde energiebesparingen’.

Warmtepompen

De warmtepompen in koelingssystemen en nieuwere verwarmingsinstallaties verpompen koelvloeistoffen. Aan de zijde waar de warmte gratis of ongewenst is, respectievelijk in de buitenlucht of in een koelkast, verdampt de vloeistof. De damp wordt vervolgens verpompt naar een andere warmtewisselaar waar de damp weer neerslaat als vloeistof.

Dankzij de faseovergangen kan een warmtepomp zeer efficiënt ruimtes verwarmen of koelen. De verdampingswarmte die het systeem gebruikt is gratis, alleen het pompen kost stroom. 

Bron: TU Delft | Foto: Christian Haugen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)