03-07-2015 07:06 | Door: Thijs ten Brinck

In het Zeeuwse Goes werkt woningcooperatie RWS aan een innovatieve verwarmingsinstallatie voor 21 nieuwe huurwoningen. De huizen krijgen hun warmte straks uit ijs.

Projectontwikkelaar Marsaki bouwt in de Zeeuwse gemeente Goes 21 sociale huurwoningen die voor hun warmte afhankelijk zijn van ijs in plaats van aardgas. De huizen krijgen een ijsbuffer die is ingegraven in de tuin.

“Het systeem onttrekt de warmte uit het water in de tank, waardoor dit langzaam in ijs verandert”, zegt Maarten Sas, directeur-bestuurder bij RWS. “Daarbij gebruikt het de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs.”

Solar Freezer

Om het ijs weer te ontdooien, zijn de woningen voorzien van zonnecollectoren. Die werken zelfs als het buiten vriest. In de zomer werkt het systeem andersom. De warmte in het gebouw gaat naar de ijsbuffer, waar die wordt opgeslagen voor de winter.

Het project in Zeeland is onderdeel van een grotere verduurzaming van een naoorlogse wijk in Goes-West. De wijk telt bijna zeshonderd verouderde woningen staan. Opdrachtgever RWS test de verwarming met de ijsbuffer bijna een jaar. Het is volgens de woningcooperatie de eerste keer dat het innovatieve concept wordt toegepast voor woningbouw. Onder andere in Duitse ziekenhuizen is er al ervaring mee opgedaan.

De Nederlandse broers Wolters ontwikkelen met hun Solar Freezer een vergelijkbaar systeem, dat past in de kruipruimte van bestaande woningen. Zij wonnen in 2014 de Jan Terlouw Innovatieprijs voor hun ontwerp. 

Bron: RWS, Omroep Zeeland, GroeneCourant | Foto: Kitty Terwolbeck, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)