03-07-2015 09:18 | Door: Thijs ten Brinck

Vastgoedinvesteerder OVG heeft bij station Sloterdijk in Amsterdam 12.500 vierkante meter kantoorruimte aangekocht. Het pand wordt compleet gerenoveerd en veel energie-efficiënter.  

Het pand met de naam Busitel II was is het oude kantoor van consultancybureau Deloitte. In november 2014 is Deloitte verhuist naar The Edge aan de Amsterdamse Zuidas. Het nieuwe kantoor, ook ontwikkeld door OVG, is bij oplevering het duurzaamste kantoor van de wereld.

Zo groen was het oude Deloitte-kantoor in Sloterdijk zeker niet. Het pand is voorzien van energielabel G. OVG Real Estate gaat het geheel verbouwen en voorzien van nieuwe installaties en een moderne gevel.

“Behalve voor het ontwikkelen van The Edge voor Deloitte draagt OVG ook zorg voor de herontwikkeling van het bestaande gebouw in Sloterdijk”, zegt Jan Hein Tiedema, algemeen directeur Nederland van OVG Real Estate op de website Vastgoedmarkt.

Het gebouw en de omgeving van station Slotervaart hebben volgens Tiedema veel potentie. Na de renovatie moet het pand duurzaam genoeg zijn voor energielabel A.

Ombouw tot woningen

Busitel II krijgt opnieuw een kantoorfunctie. Voor veel leegstaande kantoorpanden is dat niet aantrekkelijk. In veel gevallen is een transformatie naar woonappartementen een optie, maar niet alle leegstaande kantoren komen daarvoor in aanmerking.

Deloitte onderzocht samen met makelaarsvereniging NVM de kansen voor in onbruik geraakte kantoren. Op dit moment staat ongeveer negen miljoen vierkante meter kantooroppervlak leeg. Ongeveer 35 procent van de leegstaande panden komt volgens Deloitte en NVM in aanmerking voor hergebruik als appartementencomplex. Dat komt neer op circa 25.000 nieuwe woningen.

“De leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt bedraagt op dit moment ongeveer 17,5 procent”, zegt Marcel de Boer van makelaarsvereniging NVM op de site Accountancy van Morgen. “Een groot deel van deze leegstand is bovendien structureel.”

Bron: Vastgoedmark, Accountancy van morgen, Deloitte | Foto: Clara Sanchiz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)