08-07-2015 18:25 | Door: Erik Verheggen

Er komt mogelijk een duurzame bestemming voor Tropicana, het vervallen zwemparadijs aan de Maas in Rotterdam. Een groep circulaire ondernemers en een investeerder willen een bod doen.

Binnen het plan, dat de naam BlueCity010 heeft meegekregen, komt ruimte voor ruim dertig ondernemers die zich richten op de blauwe economie, naar het model van auteur Gunter Pauli. Belangrijk element in het concept is dat het afval van het ene bedrijf, de grondstof is voor het andere.

Het voormalige pand van Tropicana wordt flink opgeknapt en transparant gemaakt. Groene gevels moeten fijnstof afvangen, en er komen zonnepanelen op de daken en een koelsysteem met Maaswater. De al in het pand gevestigde Aloha Bar kan in de plannen blijven bestaan.

RotterZwam

Het initiatief komt van het bedrijf RotterZwam, dat in Tropicana al 2,5 jaar paddenstoelen kweekt op afval van de stad: koffiedik. Ook andere ondernemers hebben zich aangesloten, waaronder de architecten van Superuse Studios, een projectontwikkelaar en impactinvesteerder Stichting Ifund.

Siemen Cox van RotterZwam: “In de natuur is geen afval. De output van het ene systeem, is de input voor het andere systeem. Op die principes hebben wij ons bedrijf ingericht. En daarmee verdienen wij ook nog eens geld en creëren we werkgelegenheid.”

De initiatiefnemers zien meer mogelijkheden die op dezelfde principes zijn gebaseerd. Een bierbrouwer en een bakker kunnen elkaars gist gebruiken. Een spirulina-algenkweker kan de CO2 en de restwarmte van de zwammenkweek gebruiken, en een meubelmaker kan gebruik maken van bijenwas van een lokale imker.

Financieren

Stichting Ifund, een relatief nieuwe impactinvesteerder, wil de plannen financieren. Wouter Veer is bestuurlid van de stichting. “In veel andere plannen voor Tropicana wordt het huidige pand ook als afval gezien. Slopen en iets nieuws bouwen is niet duurzaam”, zegt hij. “Ik zie een incubator voor me, waar we op een zakelijke manier de juiste ondernemers helpen groot te worden. Zonder schaalgrootte geen impact.”

Bron: BlueCity010 | Foto: BlueCity010