10-07-2015 07:11 | Door: Willemien Groot

De National Trust, de Britse Monumentenzorg, investeert £ 30 mln (€ 41 mln) in duurzame energieprojecten voor historische panden.

De renovaties moeten de CO2-uitstoot en de energierekeningen voor de Trust omlaag brengen. Het project bevat meer dan 40 projecten door heel Groot-Brittannië. De National Trust heeft onder meer kastelen, landhuizen en historische boerderijen in beheer.

De investering in hernieuwbare energieprojecten is de grootste uit de geschiedenis van de erfgoedorganisatie. De National Trust voerde eerder een pilot uit ter waarde van £ 3,5 mln (ruim € 4,8 mln) in samenwerking met het Britse energiebedrijf Good Energy.

Extra inkomsten

Naar verwachting levert de vervanging van de veelal verouderde verwarmingsinstallaties een besparing op van £ 4 mln (€ 5,6 mln) op de energiekosten. De National Trust zegt verder dat de nieuwe installaties extra inkomsten genereren. Stroomoverschotten kan de organisatie terugleveren aan het net. En op regenachtige dagen, als de bezoekers wegblijven, zouden waterkrachtcentrales het gebrek aan inkomsten kunnen opvangen door elektriciteit op te wekken.

De National Trust heeft in de eigen duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen dat het energieverbruik tegen 2020 met 20 procent moet zijn gedaald. De helft van de energie voor de historische gebouwen moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

Bron: National Trust, The Guardian | Foto: Stefan Schäfer, via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)