10-07-2015 09:18 | Door: Willemien Groot

Bouwbedrijf VolkerWessels wil duurzame wegen bouwen van gerecycled plastic. Het concept voor de Plasticroad is ontwikkeld door KWS Infra, een onderneming van VolkerWessels. 

Het concern maakt plastic wegdelen die sneller en gemakkelijker zijn aan te leggen dan wegen van asfalt en beton. "Plastic biedt veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan", zegt directeur Rolf Mars van KWS Infra in een persbericht.

"Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de constructie ruimte in de 'holle’ wegen beschikbaar, die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging." 

De duurzame Plasticroad bestaat voor 100 procent uit gerecyclede materialen. Het concept is ontwikkeld door KWS Infra; de grootste wegenbouwer van Nederland en een dochteronderneming van VolkerWessels. Het principe sluit volgens het bedrijf goed aan bij cradle-to-cradle-oplossingen en The Ocean Cleanup, een initiatief om de oceanen vrij te maken van plastic soep. "Voor zo ver bekend zijn wij hiermee de eerste in de wereld”, zegt Mars.

Onderhoudsvrij

Plasticroad is volgens het bouwbedrijf een vrijwel onderhoudsvrij product. "Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. We schatten in dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden", zegt Mars. "Door het lage gewicht is de aanleg niet alleen eenvoudiger, maar ook ideaal voor minder draagkrachtige ondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland."

Ontwikkelaar KWS Infra heeft nog geen planning. "De potentie van het concept is enorm. Op dit moment zijn we op zoek naar partners die samen met ons een pilot willen uitvoeren. Naast fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, denken we dan aan de recyclebranche, universiteiten en andere kennisinstellingen."

Bron: VolkerWessels | Foto: VolkerWessels