14-07-2015 14:32 | Door: Willemien Groot

Het Nieuw Universiteitsgebouw, de nieuwbouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam, krijgt een vloer van innovatief beton. Het mengsel van betonproducent Mebin bestaat voor 30 procent uit gerecycled granulaat.

Mebin verwerkte betonpuin uit sloopafval tot granulaat en verwerkte dit vervolgens tot nieuw beton. Dat meldt de website Cobouw. Dankzij het betongranulaat is er 30 procent minder grind nodig.

Volgens commercieel manager Peter van den Brink van Mebin is onderwaterbeton met 30 procent granulaat nog niet eerder gemaakt. In het betonmengsel is ruim 2100 ton puin opnieuw gebruikt. Daarmee bespaart Mebin ongeveer 25.000 kilo CO2. 

Duurzame nieuwbouw

Het concern heeft het nieuwe beton ontwikkeld in opdracht van de Bouwcombinatie Campusplein en ABT. De bouwcombinatie bestaat uit de Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, dochterondernemingen van bouwbedrijf VolkerWessels. De combinatie is onder meer verantwoordelijk voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage die 12 meter beneden het maaiveld ligt. 

De VU streeft voor Het Nieuw Universiteitsgebouw naar een Breeam Excellent-certificaat voor duurzame bouw. In het ontwerp is onder meer voorzien in energiebesparende maatregelen, warmte-koude-opslag, LED-verlichting en waterbesparend sanitair. Er komen oplaadpunten voor elektrische auto's en het pand krijgt een groen dak. De nieuwbouw voor de VU wordt eind 2017 opgeleverd.

Betongranulaat

Betonfabrikant Mebin is betrokken bij meerdere experimenten met duurzaam beton. Op de provinciale weg bij Baarle Nassau ligt een aantal proefstukken beton met verschillende percentages granulaat. Over een langere periode moet blijken hoe de wegdelen zich gedragen onder wisselende weersomstandigheden. 

Mebin voert het keurmerk Beton Bewust, dat geldt als een waarborg voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Beton Bewust streeft onder meer naar een lagere CO2-voetafdruk voor beton en het sluiten van de materiaalkringloop voor beton. Het hergebruik van granulaat telt ook mee voor de Breeam score van Het Nieuw Universiteitsgebouw.

Bron: Cobouw, BAM, Mebin | Foto: VisserBouw