15-07-2015 10:06 | Door: Willemien Groot

Maleisisch hardhout met het keurmerk MCTS krijgt, als het aan de Nederlandse overheid ligt, volledige erkenning als duurzaam hout. Het label is ontwikkeld door een onafhankelijke organisatie voor de certificering van Maleisisch hardhout.

Nederland was binnen de Europese Unie het enige land dat Maleisisch hardhout nog niet erkende als duurzaam alternatief. Maleisië exporteert voornamelijk meranti. Dit wordt gebruikt door de bouwsector voor deuren en kozijnen, en door infrabedrijven voor onder meer damwanden. 

Maleisië is voor Nederland de grootste leverancier van tropisch hardhout, maar formeel mogen overheden meranti niet inkopen.

Bosbeheer

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, die recent een werkbezoek bracht aan het land, voldoet Maleisië aan de eisen voor duurzaam bosbeheer. Dat schrijft dagblad Trouw. Merantihout uit Maleisië was lange tijd omstreden, omdat niet duidelijk was of sprake was van duurzaam bosbeheer. Ook kon Maleisië onvoldoende duidelijk maken dat de rechten van de lokale bevolking werden gerespecteerd. 

De import moet nog officieel worden goedgekeurd door een toetsingscommissie, maar volgens Dijksma zijn er geen belemmeringen meer. Dat maakt de weg vrij voor volledige introductie van meranti op de Nederlandse markt. Daardoor zal het gebruik van duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt toenemen.

Bron: Trouw | Foto: Bernard Dupont, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)