15-07-2015 18:53 | Door: Willemien Groot

Een internationaal consortium met onder meer de Duitse verzekeraar Allianz heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van een ‘super-riool’ in Londen.

De Thames Tideway Tunnel is 25 kilometer lang, ruim zeven meter breed en kost £ 4,2 mrd (ruim € 5,9 mrd). De rioolbuis gaat de bestaande riolering van Londen, die nog dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw, de komende decennia ondersteunen en aanvullen.

Het megaproject is nodig omdat de bestaande infrastructuur overbelast raakt bij hevige regenval. Een mengsel van regen- en rioolwater stroomt dan ongezuiverd in de rivier de Theems. Ieder jaar raakt de rivier vervuild met miljoenen tonnen rioolslib, zegt waterleidingbedrijf Thames Water, dat verantwoordelijk is voor de riolering. De Tideway Tunnel fungeert als buffer voor overvloedig regenwater en stroomlijnt de waterafvoer naar de waterzuiveringsinstallaties. Daarna stroomt het water in de Theems.

Voor de financiering van het megariool heeft Thames Water een aparte maatschappij opgericht die de tunnel financiert, bouwt en ook de eigenaar wordt. De aandeelhouders van Bazalgette Tunnel Limited zijn de bedrijven in een consortium met onder meer Allianz en Swiss Life Asset Managers. De Britse overheid treedt op als verzekeraar van het project en als co-financier bij eventuele kostenoverschrijdingen.

Volgens Thames Water is de Britse hoofdstad na voltooiing goed beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook vangt de tunnel de toenemende belasting op van het riool door de groeiende bevolking.

Bron: Thames Tideway Tunnel, The Guardian | Foto: Thames Tideway Tunnel