21-11-2012 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer tegen het verplichte energielabel voor woningen gestemd. De meningen zijn verdeeld.

Het energielabel verkeerde al langere tijd in zwaar weer. Sinds 2008 is het label verplicht, maar van handhaving kwam al die tijd niets terecht. Om de maatregel kracht bij te zetten wilde het vorige kabinet een sanctie invoeren die eruit bestond dat een huisoverdacht niet kon plaatsvinden zonder energielabel. Dat is nu van de baan. De VVD als partij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken de maatregel bureaucratisch te vinden. Echter, de VVD minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, betreurt de maatregel. Tegengeluiden uit een andere hoek vinden een verplicht energielabel, een weergave van de energiezuinigheid van huizen, een gezonde prikkel om duurzame vernieuwingen door te voeren.

Dinsdag stemden 89 van de 150 Tweede Kamerleden tegen het energielabel. Het blok vóór het keurmerk bestond uit GroenLinks, PvDA en SP. De tegenstemmers bestonden uit de VVD, PVV en CDA. Belangenverenigingen hebben verschillende meningen over de uitkomst. De Nederlandse Vereniging van Makelaars is blij dat de ‘’disproportionele en slechte’’ maatregel van tafel is. Installateurs vereniging UNETO-VNI is teleurgesteld. “Met het afwijzen van een verplicht energielabel laat de Tweede Kamer een grote kans onbenut”.

Wat is er veranderd?

Het energielabel was al ingesteld, maar werd niet gehandhaafd. Om daar verandering in te brengen lag er een wetsvoorstel op tafel waarin stond dat de notaris de documenten niet mocht ondertekenen als er geen label kon worden overlegd. Dat voorstel is nu van de baan. Nu de wet is afgewezen is het aan de partijen zelf om een energielabel te vragen, of niet. “Mensen kunnen dat best zelf bepalen bij het kopen van een huis,” zei CDA-kamerlid Raymond Knops.

Brussel zal niet blij zijn. Volgens Europese richtlijnen moet Nederland namelijk een sanctie handhaven als er geen energielabel is. Die sanctie hoeft echter niet zo zwaar te zijn als het blokkeren van een koopakte. Minister Blok is op zijn hoede voor een mogelijke boete die kan oplopen tot €260.000 per dag. "Die verantwoordelijkheid wil ik als minister niet op mij nemen," zei hij.

Het alternatief

Nederland heeft dus de vrijheid om het energielabel vorm te geven hoe het dat wil, maar moet wel iets doen. De VVD heeft in juni een alternatief voorgesteld. De partij pleitte voor een energielabel light, die maakt gebruik van bestaande gegevens uit het woonkadaster. “Is je woning in 1990 gebouwd, dan hoort daar bijvoorbeeld C bij,” aldus de VVD. Echter, dat stimuleert niet tot verduurzaming van woningen. Een woning uit de jaren 90 blijft een woning uit de jaren 90 en daarmee voor altijd een C.

Foto: Ellen Profielen