17-07-2015 07:02 | Door: Thijs ten Brinck

Cofely presenteert samen met het Franse bedrijf Partnering Robotics een robot die de lucht zuivert en onnodig brandende verlichting uitklikt. De robot monitort ook de temperatuur en luchtvochtigheid.

De robot, die is ontwikkeld door Partnering Robotics en Cofely, is door de bedrijven gedoopt tot Diya, Indisch voor lamp.

Diya speurt onder andere naar onnodig brandende verlichting en andere overbodige stroomverbruikers. In verlaten kantoren en musea zet de robot deze zelfstandig uit, via een slimme verbinding met de stopcontacten.

Gezond binnenklimaat

De belangrijkste functie van Diya is het monitoren van de luchtkwaliteit en het binnenklimaat in kantoren, scholen en andere ruimtes. Volgens partnering brengen de meeste mensen het overgrote deel van hun tijd binnen door, terwijl daar de lucht veel ongezonder is dan buiten.

De op R2D2 uit StarWars lijkende robot, van iets meer dan een meter hoog, is voorzien van twintig sensoren. Daarmee kan de zelflerende robot 279 gevaarlijke of ongezonde stoffen herkennen. Diya herkent onder andere formaldehyde, benzeen, ozon en fijnstof.

De robot kan op één acculading tien uur lang zijn monitoring uitvoeren en veel van de luchtverontreiniging ook actief zuiveren. De robot zoekt daarna zelfstandig een laadpunt op.

Bron: Aruco