17-07-2015 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

VolkerFitzpatrick, een dochterbedrijf van bouwconcern VolkerWessels, bouwt bij de Britse kustplaats Hull een fabriek voor windturbinebladen. Windmolenfabrikant Siemens steekt bijna € 450 mln in de locatie.

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft bouwbedrijf VolkerFitzpatrick de opdracht gegund voor de bouw van een fabriek waar Siemens wieken voor windturbines gaat bouwen. Eind 2016 moeten de eerste molenwieken, van 75 meter lang, van de band rollen.

fabriek

“VolkerFitzpatrick presenteerde het meest aansprekende aanbod, met een sterke focus op veiligheid voor de werknemers en een lage millieuimpact”, zegt Shaun Cray, projectleider voor de fabriek in Hull bij Siemens. “We hebben in het verleden al veel gewerkt met VolkerFitzpatrick. Onder andere bij de ontwikkeling van raildepots heeft het bedrijf ons zeer tevreden gesteld.”

Grote groei voor winddivisie Siemens

Met de bouw van de fabriek is een bedrag van £ 310 mln (€ 446 mln) gemoeid. De productielocatie in de haven krijgt een oppervlak van 40.000 vierkante meter en zal werk bieden aan ongeveer 1.000 mensen. Die zullen er, naast het bouwen van nieuwe windturbinebladen, ook complete windturbines onderhouden en repareren.

Siemens is in de Noorzee betrokken bij meerdere grote windparken. Onder andere in het Nederlandse Gemini Windpark en het Duitse Veja Mate zullen de offshore windmolens van Siemens de duurzame stroom gaan opwekken. Bij Veja Mate werkt Siemens in de aanleg van het offshore windpark ook samen met VolkerWessels.

Eerder dit jaar sloot Siemens al een groot contract voor de bouw van een wiekenfabriek in Egypte. Die fabriek is onderdeel van een overeenkomst om in Egypte 2 gigawatt aan windparken te installeren en een nieuwe aardgascentrale te realiseren. De Egyptische deal is voor Siemens in totaal ruim $ 10 mrd waard. 

Bron: VolkerFitzpatrick, ReNews | Foto: VolkerFitzpatrick