27-07-2015 12:14 | Door: Thijs ten Brinck

De internet of things-start-up ThinkEco en het Amerikaanse energiebedrijf Con Edison bieden New Yorkers tientallen dollars voordeel als ze airconditioners laten aansturen door een smartgrid.

Het Amerikaanse energiebedrijf Con Edison heeft samen met ThinkEco een programma opgezet waarmee consumenten en bedrijven eenvoudig kunnen helpen het elektriciteitsnet te ondersteunen. Als New Yorkers de airconditioning laten aansturen door het CoolNYC-programma, verdienen ze korting bij verschillende retailers.

“Samen met ThinkEco sluiten we airconditioners aan op wifi”, zegt Rebbeca Craft, directeur Demand Management bij Con Edison. “In tijden van stress op ons netwerk zetten we bij de deelnemers de airco tijdelijk uit of iets lager. Dat maakt ons als netbeheerder het werk makkelijker en geeft de gebruikers een mooie bonus.”

Zes miljoen airconditioners

In New York zijn volgens Craft zes miljoen airconditioners. Deze gebruiken veel elektriciteit, vaak juist op momenten dat er al piekvraag naar elektriciteit is. Tegelijkertijd zijn het bij uitstek apparaten die flexibel zijn in te zetten. Maar dan moeten bedrijven en consumenten wel worden bewogen daar aan mee te werken.

Grotere bedrijven kunnen zich aansluiten bij partijen als het Britse Kiwi Power of het Nederlandse Peeeks. Deze partijen kopen voor grote stroomverbruikers de elektriciteit automatisch in als die goedkoop is, bijvoorbeeld door grote beschikbaarheid van wind- of zonne-energie.

Voor kleinere partijen, die ongeacht het moment van elektriciteitsverbruik vaste stroomtarieven betalen, is er nu CoolNYC. Deelnemers verdienen punten voor elke keer dat ze meewerken om stress op het elektriciteitsnet te verlichten. Per zomer kan dat ruim $ 100 aan waardebonnen opleveren, die zijn uit te geven bij Amazon, Macy’s en andere retailers. Daarnaast kunnen deelnemers kiezen om het geld uit te keren aan een goed doel.

Bron: CoolNYC, ThinkEco