29-07-2015 13:33 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Ecovent sticht vrede in het gevecht om de thermostaat, met zelflerende ventilatieroosters. Dat bespaart als bijkomstigheid tot 40 procent energie.

Ecovent is opgericht door drie ex-werknemers van wapensysteembouwer Lockheed Martin en een MIT-student. Het bedrijf levert draadloze, zelflerende systemen die de temperatuur en ventilatie regelen in alle individuele ruimtes van een woning of kantoor.

“We zijn gewend om gevaren te begrijpen en in te schatten”, zegt medeoprichter Dip Patel bij GreentechMedia. “Nu leren we gebouwen steeds beter te begrijpen.”

De start-up zegt dat zijn systeem de helft goedkoper is dan andere oplossingen die de temperatuur per kamer kunnen regelen. Ecovent heeft al voor $ 1 mln aan bestellingen ontvangen en haalde in een recente financieringsronde $ 6,9 mln aan durfkapitaal op. Onder de investeerders was een grote leverancier van klimaatsystemen.

Binnenklimaat-irritaties

Ecovent richt zich op huizen met een centrale verwarming en koeling, waarbij de warmte of koude wordt verspreid door ventilatieschaften.

In dergelijke gebouwen kan het in verschillende kamers snel te heet of juist te koud worden. Bijvoorbeeld door veel zonnewarmte aan de ene kant van het huis, of door gure wind aan de andere kant.

Omdat met slechts één thermostaat de temperatuur voor alle kamers moet worden ingesteld, hebben huisgenoten al snel irritatie over de gewenste temperatuur. En door vaak omhoog en omlaag zetten van de thermostaat gaat er energie verloren.

Energie besparen

De draadloze ventilatieroosters van Ecovent communiceren met een zelflerende thermosstaat, die zorgt dat er met een minimum aan energie steeds genoeg lucht op de juiste temperatuur in het ventilatiesysteem aanwezig is.

Dat maakt het binnenklimaat in de verschillende kamers niet alleen comfortabeler, maar bespaart ook energie. Ecovent claimt dat de eerste gebruikers 20 tot 40 procent besparen op verwarmen en koelen.

Bekijk een video over Ecovent:

Bron: GreentechMedia, Ecovent | Foto: Jeremy Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)