11-08-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

De multinationals Mitsubishi en 3M brengen samen een glascoating op de markt die duurzame energie opwekt. Tegelijkertijd reduceert de coating de energie die nodig is voor koeling.

Het product van Mitsubishi Chemicals uit Japan en het Amerikaanse 3M is slechts 0,2 micrometer dik. De coating zet 3 procent van het invallende zonlicht om in duurzame stroom.

Het product is eenvoudig aan te brengen, op de binnenzijde van bestaande ramen. Het merendeel van het licht laat de coating door, maar een deel van het spectrum wordt door het materiaal geabsorbeerd of weerkaatst. Dat reduceert volgens de bedrijven 20 procent op het energieverbruik van airconditioners in gebouwen.

Start-ups en multinationals

Mitsubishi Chemicals gaat de coating in Japan produceren, met technologie van 3M. 3M Japan heeft in het thuisland ongeveer de helft van de glascoatingmarkt in handen. Op termijn zullen Mitsubishi en 3M de coating mogelijk ook in andere landen leveren.

Meerdere wetenschappers en kleinere ondernemingen hebben eerder ook al zonnestroomopwekkende coatings gepresenteerd. Onder andere de Griekse start-up Brite Solar werkt aan transparante zonnecellen, voor gebruik in de glastuinbouw. Britse wetenschappers ontwikkelen een coating op basis van resten uit de garnalenindustrie, die op termijn mogelijk ook zonnestroom kan leveren.

Bron: Nikkei, Seenews | Foto: Montgomery County Planning, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)