12-08-2015 14:18 | Door: Fitria Jelyta

LED-lampen beschermen schilderijen beter tegen kleurverandering. Onder meer het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam zijn al overgeschakeld op LED-lampen.

Bij de tentoonstelling van schilderijen werken curators, lichtontwerpers en ingenieurs samen aan de juiste kleurcompositie van verlichting. Het doel hiervan is om de kleuren in schilderijen beter te laten uitkomen. Hiervoor worden vaak gloei- en halogeenlampen ingezet. Deze lampen geven echter veel UV-straling af, waardoor meesterwerken vaak van kleur kunnen veranderen.

Door snelle ontwikkelingen in LED-verlichting is het nu mogelijk om licht te produceren dat dezelfde kwaliteit heeft als halogeenverlichting., schrijft de techwebsite Wired. Door gebruik te maken van LED-verlichting kunnen musea hun meesterwerken beter beschermen tegen kleurverandering. LED-verlichting laat namelijk geen UV-straling los. Daarnaast verbruikt een LED-lamp minder energie dan de veelgebruikte gloei- en halogeenlamp.

Rijksmuseum

Het Van Gogh Museum is met zijn Breeamscore van 'zeer goed' naar eigen zeggen het duurzaamste museum ter wereld. Daar hoort ook LED-verlichting bij. Ook het Rijksmuseum is sinds de verbouwing overgestapt op LED-lampen. Musea kijken op tegen de grote investeringen die ombouw van spots en lichtpunten met zich mee brengt.

Bron: Wired.com, Parool | Foto: Minke Wagenaar, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)