14-09-2015 18:52 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoeksorganisatie TNO ontwikkelt een pilot voor een duurzaam koelsysteem. Het systeem moet de veelgebruikte airco vervangen in landen met veel zonnekracht.

Het Solar Cooling System van TNO is zelfvoorzienend en werkt op basis van verdamping. Een milieuvriendelijke oplossing haalt het water uit vochtige, warme lucht. Door gebruik van zonnewarmte wordt het water uit die oplossing gehaald en als waterdamp getransporteerd naar de inmiddels droge, warme lucht. 

Om de waternevel te laten verdampen, is energie nodig uit de omgeving. Daardoor daalt de temperatuur van de lucht met 15 graden Celsius.

Pilot

Het koelsysteem is niet afhankelijk van elektriciteit en heeft zeer lage verbruikskosten. Door gebruik te maken van goedkope materialen heeft het systeem een lage prijs per uiteindelijk product.

De eerste pilot van het Solar Cooling System is binnen het FoodTechIndia-project van TNO gerealiseerd. Het koelingssysteem is toegepast om groente- en fruitoogst van de bron naar de supermarkt koel te transporteren. Door de koeling in vrachtwagens te installeren, bleven de voedselproducten langer vers.

Duurzame thuishaven voor militairen

Daarnaast werkt TNO aan andere pilots. Zo wordt het systeem in Nederland toegepast voor defensie, noodhulp, huishoudens, hotels, kassen en transport. Volgens TNO is het Solar Cooling System te installeren in compounds van het Nederlandse Ministerie van Defensie. Zo wordt de veilige thuishaven van militairen in een inzetgebied duurzaam gekoeld.

De onderzoeksorganisatie overweegt bij succes van de pilots een spin-off bedrijf op te zetten om het Solar Cooling System te commercialiseren. TNO verwacht het systeem binnen twee tot drie jaar op de markt te brengen. 

Bron: TNO