18-08-2015 09:59 | Door: Dimitri Reijerman

De Britse firma Dearman krijgt een investering van £ 2 mln, circa € 2,8 mln, voor de verdere ontwikkeling van een innovatief en duurzaam koelsysteem op basis van stikstof.

Het geld is afkomstig van Coast to Capital. De investeerder zegt met de bijna drie miljoen euro Dearman verder te willen laten groeien. Ook hoopt Coast to Capital dat er nieuwe banen in de bedrijfstak voor geavanceerde koelsystemen zullen ontstaan.

De koelsystemen van Dearman benutten de eigenschappen van vloeibaar stikstof. Het materiaal wordt in de industrie al breed ingezet voor koelingstoepassingen en Dearman is met zijn koelsysteem in staat om te concurreren met de op diesel werkende koelsystemen van koelvrachtwagens. Daarvoor wordt een variant op basis van een supergekoelde stoomturbine gebruikt.

CO2

Vrachtwagens die fruit, zuivel of diepvriesproducten vervoeren, gebruiken tot 20 procent van de brandstof om de lading op temperatuur te houden. De Dearman-systemen zijn volgens de bedenker efficiënter, terwijl er voor de koeling geen fijnstof of CO2 wordt uitgestoten. De uitstoot van stikstof levert geen milieuschade op, terwijl het vooraf koelen van de stikstof via bijvoorbeeld de reststroom van windmolens kan gebeuren.

Bron: Dearman | Foto: ChefSteps via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)