18-08-2015 14:53 | Door: Fitria Jelyta

De architect Eric Geboers heeft een nieuwe manier ontwikkeld om te bouwen in de woestijn. Geboers gebruikt daarbij zout en algen uit zeewater.

Op dit moment is Geboers op zoek naar een team van ingenieurs en een plek in de woestijn om zijn vernieuwende stadsplannen waar te maken. Dat meldt Cobouw.

De Nederlandse architect heeft al een schaalmodel gebouwd en woestijnstadsplannen ontwikkeld met het bouwmateriaal uit zeewater. Hiermee won hij onder andere de ‘Challenge Stad van de Toekomst’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Pakhuis de Zwijger. Aan deze prijsvraag was een bedrag van €10.000 verbonden.

Stad van de Toekomst

In een interview met Cobouw, vertelt Geboers dat hij een mengsel van zeezout en zetmeel heeft gemaakt. Het zetmeel is gewonnen uit algen die in het zeewater zijn verbouwd. Voor de afdichting van het bouwmateriaal gebruikt de architect een harde kunststof, waardoor het materiaal waterbestendig wordt. Naar eigen zeggen is Geboers op zoek naar een duurzaam alternatief voor het gebruik van kunststof.

Het materiaal is getest op trek- en druksterkte. Daaruit bleek dat het sterker is op druk dan aangestampte aarde, een materiaal dat veel in huidige bouwwerken in de woestijnen wordt toegepast. Volgens de architect is het materiaal daardoor aantrekkelijk om er bogen en gewelven van te maken. Het bouwmateriaal is daarnaast makkelijk te verkrijgen, doordat veel woestijnen dicht bij de zee liggen.

 

Bron: Cobouw, ChallengeStad | Foto: Arian Zwegers, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)