09-01-2013 13:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Omdat Europese wetten omtrent het verduurzamen van gebouwen niet worden nageleefd dreigen juridische consequenties vanuit Brussel. Nederland lijkt de dans te ontspringen.

Energiezuinige gebouwen moeten voor 20 tot 25 procent bijdragen aan 20 procent minder energie in 2020. Richtlijnen voor lidstaten over hoe daar voor gezorgd moet worden zijn vastgelegd in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Deze richtlijnen worden schromelijk overtreden. Ook door Nederland.

Volgens bronnen uit de Europese Commissie schenden 19 lidstaten de afspraken. EU-ambtenaren beweren daarom dat het in “potentie” mogelijk is om de overtreders voor het Europese gerechtshof te slepen.

“De Europese Commissie moet snel in actie komen tegen zoveel mogelijk landen,” zei Adrian Joyce, secretaris-generaal van EuroACE, een vereniging van bedrijven voor energie-efficiënte gebouwen.

Geen plannen

De 19 lidstaten hebben nog geen plannen gepresenteerd over hoe ze de EPBD gaan naleven. Nederland is één van de negen landen die wel een plan heeft ingeleverd. Andere landen zijn Cyprus, Denemarken, Finland, Ierland, Letland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

In de plannen moet onder andere duidelijk worden hoe lidstaten denken om vanaf 2019 alle publieke en vanaf 2020 alle private nieuwbouw CO2-neutraal te maken. Daarbij moet ook duidelijk worden hoe de plannen gehandhaafd gaan worden. Financiële ondersteuning moet daarbij een rol spelen.

“Hoewel Europese leiders gehoord hebben van de bijdrage van efficiënte gebouwen om energie- en klimaatdoelstellingen te halen, hebben ze duidelijk niet geluisterd,” zei Joyce.

Ook Nederland houdt zich niet aan de wet

Hoewel Nederland juridische vervolging in dit geval lijkt te ontspringen, handelt het niet volledig in lijn met EPBD.

Volgens het EPBD moeten per 9 januari alle verkochte en verhuurde gebouwen vanaf 500 vierkante meter een energielabel hebben. In Nederland wordt dat in 90 procent van de gevallen nog niet overhandigd. Plannen om het energielabel verplicht te maken zijn in een eerder stadium gestrand.

Bron: Euractiv

Foto: J.Bluemer