09-05-2012 18:48 | Door: Mark Beumer

Norm-teq heeft gisteren de prestigieuze Koning Willem I-plaquette voor duurzaam ondernemen gewonnen. Het Hengelose bedrijf werd beloond voor haar innovatieve oplossingen voor de renovatie van oude flats en kantoorpanden.

Directeur Harrie Evers van norm-teq ontving de prijs uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander. De jury roemde norm-teq onder andere voor het realiseren van een duurzame innovatie met maatschappelijke impact, en het goed aanvoelen van toekomstige marktontwikkelingen. “Het is een grote eer om deze prijs voor ondernemerschap te winnen,” vertelt Evers.

Tweede leven

Norm-teq wint de prijs hoofdzakelijk voor haar concept ‘norm-teq life’, waarbij oude flats uit de jaren 60 en 70 worden gerenoveerd en een tweede leven krijgen. Vooral opmerkelijk is het innovatieve verankeringssysteem, waarmee verouderde galerijwoningen uitgebreid kunnen worden met extra buitenruimte of een aanbouw.

“Met norm-teq life kunnen we een flat van 60 vierkante meter een aanbouw van 20 vierkante meter geven,” aldus Evers. “Daarnaast brengen we met een retrofit het energieniveau van deze oude woningen naar een niveau dat past bij deze tijd. Dat doen we in vijf tot acht dagen.”

In plaats van woningen te slopen en opnieuw te bouwen, krijgen oude flats daarmee een tweede leven. “Onze methode scheelt de helft tot drie kwart van de kosten, en kost aanzienlijk minder energie dan nieuwbouw.” Daarnaast is het minder ontwrichtend voor de zittende bewoners. De technologie is al toegepast in woningen in onder meer Apeldoorn en Zandvoort.

Staal

In haar overweging nam de jury ook de andere innovaties van norm-teq mee. Zo heeft het Hengelose bedrijf een alternatieve coating ontwikkeld voor het beschermen van staal. Staal wordt in de bouw doorgaans voorzien van een zinklaag om roest te voorkomen. De zinklaag is echter na gebruik moeilijk te verwijderen, waardoor verzinkt staal slecht is te recyclen.

De coating van norm-teq staat recycling wél toe, is goedkoper en gaat vier keer langer mee. “Dat is dus winst voor ons, voor de klant én voor het milieu.” Die gedachte landt soms moeilijk in de conservatieve bouwwereld. “Wij zeggen dan: wij doen het zo. Punt.”

Koning Willem I

De prijs werd gisteren uitgereikt op de Floriade in Venlo onder het oog van ruim 400 aanwezigen. Daaronder bevonden zich tal van hoogwaardigheidsbekleders, zoals Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank en voorzitter van de Koning Willem I Stichting.

De prijs is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor ondernemerschap. Er worden ook prijzen uitgereikt in de categorieën Grootbedrijf en MKB. Eerdere winnaars waren ASML, Akzo Nobel en Ahold.

Foto: Y. Kanazawa, norm-teq