26-08-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Kranenbouwer Demag heeft een duurzame bovenloop-hijskraan ontwikkeld die stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. 

Dat meldt Metaalnieuws. De energiezuinige Eco-kraan wordt geleverd door transport- en bouwsystemenleverancier Van den Berg Transporttechniek. De duurzame bovenloopkraan is voorzien van een speciale omvormer die de remenergie omzet naar stroom.

Remenergie gaat bij conventionele kranen voor een groot deel verloren in de vorm van wrijvingswarmte. Bij de Eco-kraan wordt de remenergie omgezet in bruikbare stroom, die de Eco-kraan terug levert aan het elektriciteitsnet.

Het is Demag gelukt om de hoeveelheid staal voor de horizontale ligger met 30 procent te verminderen ten opzichte van de liggers van traditionele bovenloopkranen. Verder is deze zogenoemde vakwerkligger op een milieuvriendelijke manier gereinigd voor de verflaag.

Daarnaast is de Eco-kraan uitgerust met een energiezuinig systeem voor het hijsen en zakken van de last. Het systeem maakt het mogelijk om de kraan met grote precisie en met lage aanloopstromen te bedienen. Hierdoor is de kraan energiezuinig in gebruik.

Als duurzame innovatie komt de Eco-kraan in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrekregeling (EIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bron: Metaalnieuws | Foto: kgbouwer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)