28-08-2015 07:40 | Door: Fitria Jelyta

In het Overijsselse dorp Balkbrug heeft ingenieursbureau Grontmij een vuilfuik geinstalleerd. Een ‘reuzenpanty’ filtert bij extreme wateroverlast het rioolwater voordat het in rivieren belandt.

Bij heftige regenbuien kan het riool overlopen. Het vuile water komt dan via een overstort terecht in rivieren of sloten. Om dit te voorkomen, heeft advies- en ingenieursbureau Grontmij een vuilfuik ontwikkeld waarvan het materiaal op dat van een panty lijkt.

Deze reuzenpanty wordt in de opening van de overstort aangelegd en moet het rioolwater zuiveren voordat het in het oppervlaktewater belandt. 

Volgens het bedrijf is de vuilfuik goedkoper en duurzamer dan traditionele oplossingen om vervuiling door wateroverlast tegen te gaan.

Riooltest

De vuilfuik is geschikt om in een groot aantal riooloverstorten aan te leggen. In Rotterdam en Castricum is de vuilfuik eerder door Grontmij getest. Uit de test bleek dat het concept eenvoudig geplaatst en vervangen kan worden. Het houdt drijfvuil tegen en vangt bij waterlast ook een deel van het rioolslib op.

Het bedrijf houdt op dit moment gesprekken met andere gemeentes om de vuilfuiken op meerdere locaties te plaatsen. 

Bron: Grontmij, RTV Oost | Foto: ptxdview, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)