31-08-2015 07:38 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Westland krijgt een duurzaam kantoorgebouw en publieks- en bestuurscentrum. De bouw en exploitatie van de gebouwen is gegund aan consortium met bouwconcern VolkerWessels.

Architectenbureau cepezed heeft getekend voor het ontwerp van twee nieuwe gebouwen voor de Zuid-Hollandse gemeente Westland. Het bureau vormt met Priva, Schwagermann en Elektravon en vier dochterbedrijven van VolkerWessels het consortium De Groene Schakel.

Het gemeentehuis wordt energieneutraal, onder meer  door de installatie van LED-verlichting en 800 zonnepanelen op het dak. Het kasvormige gebouw, met 5.660 vierkante meter kantooroppervlak krijgt vier verdiepingen en biedt 400 werkplekken.

Daarnaast krijgt de gemeente een nieuw publieks- en bestuurscentrum. Dit gebouw zal onder andere de raads- en commissievergaderingen van de gemeente huizen. Het publieks-en bestuurscentrum van 5.280 vierkante meter bestaat uit drie bouwlagen en zal beschikken over 130 werkplekken.

De bouw van het Westlandse gemeentekantoor en het publieks-en bestuurscentrum start in het tweede kwartaal van 2016. In 2017 kan de gemeente de gebouwen in gebruik nemen.

25-jaarscontract

De aanbesteding van het gebouw wordt uitgevoerd op basis van een Design, Build, Finance, Maintain & Operate (DBFMO)-contract.

Dit betekent dat het ontwerp, de bouw, financiering, onderhoud en dienstverlening als geheel aan het bouwconsortium wordt toegekend. Het contract heeft een tijdsduur van 25 jaar.

Met de constructie kan de gemeente Westland zich richten op haar kerntaken, terwijl de realisatie en exploitatie van de gebouwen aan marktpartijen worden overgelaten. 

Bron: Boele & van Eesteren, Gemeente Westland | Foto: Boele & van Eesteren (Cropped by DuurzaamBedrijfslven)