01-09-2015 13:29 | Door: Fitria Jelyta

Een architect en een natuurkundige hebben samen een efficiënt ventilatiesysteem ontwikkeld met warmteterugwinning. Het systeem belooft een gezond leefklimaat en verbruikt minder energie dan een traditioneel ventilatiesysteem.

Het Fresh-R ventilatiesysteem is een raam met twee ventilatoren en een warmtewisselaar uit koperdraad. De ventilatoren blazen in tegengestelde richting. Zo komt er frisse lucht in de woonruimte en wordt vervuilde lucht tegelijkertijd uit de woonruimte weggezogen. De frisse lucht wordt vervolgens naar de warmtewisselaar geleid om de woonruimte te verwarmen. Het systeem heeft 90 procent warmteterugwinning.

Daarnaast is de Fresh-R voorzien van CO2- en vochtsensoren die de luchtaanzuiging in de woonruimte regelen. Het energiezuinige systeem verbruikt 3 watt om12 kubieke meter frisse lucht aan te leveren. Bij 6 watt wordt 50 kubieke meter lucht ververst.

De Fresh-R kan volgens de makers in elk ruimte van een woning of gebouw worden geïnstalleerd. Anders dan een traditioneel ventilatiesysteem dat centraal wordt geregeld, kan het Fresh-R-systeem worden ingesteld om elk woonruimte van de juiste hoeveelheid luchtaanzuiging en het gewenste binnenklimaat te voorzien.

‘Het ademende raam’

In 2000 is een prototype van de Fresh-R door architect Jón Kristinsson en natuurkundige Noor van Abel op de markt gebracht als ‘het ademende raam’. Nu is hetzelfde systeem onder de naam Fresh-R op de markt gebracht door installatieleverancier Vaventis.

Bron: Cobouw, Breathing Window | Foto: Franklin Heijnen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)