03-09-2015 07:44 | Door: Fitria Jelyta

Havenbedrijf Amsterdam wil samen met de gemeente van Amsterdam een circulaire hub voor bouwmaterialen realiseren. De hub maakt het mogelijk om materialen afkomstig uit de sloop en bouwprojecten te bewerken tot herbruikbare elementen.

Dat meldt Cobouw. Het bedrijf en de gemeente hebben plannen om delen van het Amsterdamse havengebied te transformeren tot een circulaire hub voor bouwmaterialen. Hiermee draagt Amsterdam bij aan de Green Deal Cirkelstad. Dit initiatief realiseert het hergebruik van bouwmaterialen binnen gemeentegrenzen om de keten van bouw en sloop te sluiten.

De Amsterdamse ‘woonboulevard voor herbruikbare bouwmaterialen’ moet het onder meer mogelijk maken om particuliere zelfbouwers te inspireren. Zo kunnen de zelfbouwers kant-en-klare bouwtekeningen en de bijbehorende materialen voor een deel van hun bouwprojecten kopen. Verder kan het havengebied ruimte bieden om delen van woningen te prefabriceren.

Bij de realisatie van de Amsterdamse circulaire hub zijn onder meer architectenbureaus Inbo en reA, vastgoedbelegger Bouwinvest en vastgoedontwikkelaar AM betrokken. De architecten van Inbo zullen samen met architectuurstudenten onderzoek doen naar de mogelijkheden om beschikbare materialen uit de sloop en bouwprojecten te hergebruiken.

Hergebruikpraktijken

In 2005 heeft Cirkelstad de eerste hergebruikpraktijk van bouwmaterialen in Rotterdam op gang gezet. Daarnaast is Cirkelstad betrokken bij een onderzoek om een circulaire hub in Utrecht te starten.

Bron: Cobouw | Foto: FaceMePLS, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)