03-09-2015 16:55 | Door: Fitria Jelyta

Uit een onderzoek onder 707 vastgoedbeleggers met ruim 60.000 gebouwen in beheer blijkt dat de vastgoedsector duurzamer is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door Global Real Estate Sustanability Benchmark (GRESB), een organisatie die vanuit Amsterdam wereldwijd de duurzaamheidsprestaties van de vastgoedsector onderzoekt en rapporteert.

Om de duurzaamheidsprestatie vast te stellen onderzoekt de benchmark de transparantie en het management- en werknemersbeleid van vastgoedbeleggers. Verder wordt er gekeken naar energiezuinige installaties, waterbesparing en afvalstromen van gebouwen. 

Duurzame sector

Dit jaar heeft de GRESB een duurzaamheidsverslag samengesteld uit een beoordeling van 707 beursgenoteerde vastgoedbeleggers en private fondsen, met een totale portefeuilleomvang van € 21.000 mrd en 61.000 gebouwen. Deze vastgoedpartijen zijn verspreid over Azië, Europa, Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Afrika.

In het jaarlijkse rapport, dat half september in Rotterdam wordt gepresenteerd, staat dat de strategie en het beleid van vastgoedorganisaties meer duurzame aspecten bevat. Hierdoor steeg de duurzaamheidsprestatie van de vastgoedsector met 19 procent ten opzichte van 2014. Volgens het rapport scoren Australië en Nieuw Zeeland het hoogst op de duurzaamheidsprestatie. 

GRESB meldt dat de vastgoedsector een CO2-uitstoot vermindering van 3 procent realiseerde. Daarnaast is een opvallende toename van duurzame energie geconstateerd. In 2015 is er totaal 445 GWh aan on-site duurzame energie geproduceerd ten opzichte van 296 GWh in 2014.

Verder is het energieverbruik van de sector met 3.87 procent afgenomen en het waterverbruik met 1.65 procent verminderd.   

Bron: GRESB, Vastgoedmarkt | Foto: Neal Jennings, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)