04-09-2015 12:18 | Door: Fitria Jelyta

De Universiteit Utrecht realiseert een nieuwe incubator op het Utrecht Science Park. De Life Sciences Incubator (LSI) maakt gebruik van duurzame bouwmethoden en energiezuinige elementen.

De LSI is een verzamelgebouw dat zowel laboratoria als kantoren gaat huisvesten. In het duurzame gebouw worden bedrijfsruimtes gebouwd voor startende research & development-ondernemers op het gebied van Life Sciences.

Hiermee draagt de universiteit bij aan campusvastgoedprojecten die directe samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bedrijven realiseren.

Duurzame bouwmethoden

Voor de realisatie van de LSI past de universiteit duurzame bouwmethoden toe. Zo vermindert de toepassing van prefab-onderdelen de productie van afval op de bouwplaats.

Daarnaast wordt restbeton gebruikt voor het storten van de betonblokken. De universiteit gebruikt het granulaat van de sloop van een ander universiteitsgebouw voor de inrichting van het bouwterrein. 

Het gebouw krijgt energiezuinige elementen als LED-verlichting, zonnepanelen op het dak en een aansluiting op een warmtekoudeopslagsysteem. Speciale zonwerende beglazing bij de schuine gevel, leidt tot een natuurlijke zon- en warmtewering. 

Met deze toepassingen verwacht de universiteit 40 procent minder energie te gebruiken en een CO2-reductie van meer dan 30 procent te realiseren.

‘Vleermuizenkraamkamer’

In het ontwerp van de LSI is aandacht voor de ecologische waarde van de omgeving. Dit vertaalden de ontwerpers onder meer naar een winterverblijfplaats en zomerkraamkamer voor dwergvleermuizen rondom de liftschacht op het dak. Deze voorzieningen dragen volgens hen bij aan de vleermuispopulatie op regionaal niveau.

De aanbesteding van LSI Utrecht is gegund aan ontwikkel- en bouwbedrijf GiesbersWijchen en architectenbureau Mecanoo. Voor het duurzaamheidsniveau ontving het gebouw een BREEAM Outstanding-certificatie. De LSI wordt eind 2015 in gebruik genomen. 

Bron: Universiteit Utrecht | Foto: Universiteit Utrecht (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)