07-09-2015 07:21 | Door: Thijs ten Brinck

Van alle openbare buitenzwembaden in Duitsland is inmiddels 25 procent voorzien van zonnecollectoren. Ook veel privézwembaden maken gebruik van zonnewarmte.

Duitsland kent 3.500 publieke zwembaden met een buitengedeelte. SolarServer schrijft dat een kwart daarvan met zonthermische panelen of buizen verwarmt wordt.

“Zonnewarmte is goed geschikt om het zwemwater de hele zomer op een aangename temperatuur te houden”, zegt Carsten Körnig, directeur van brancheorganisatie BSW-Solar. “Deze oplossingen verlengen het zwemseizoen op een klimaatvriendelijke manier.”

Lage toegangsprijs

Dankzij de verwarming met de zon blijven de operationele kosten voor de zwembaden laag. De beheerders sparen duizenden liters stookolie of grote hoeveelheden aardgas per jaar en verdienen de installaties volgens Körnig zo snel terug. Körnig: “De zonnecollectoren helpen zo ook de prijs van de toegangskaartjes laag en stabiel te houden.”

Bij kleinere zwembaden is er niet meer dan een filterpomp meer nodig om het zwembad schoon en warm te houden. Ook het ruimtebeslag valt mee: een slangensysteem met een oppervlak ter grote van de helft van het zwembad zelf is voldoende om het badwater warm te stoken.

Bron: SolarServer | Foto: Phalinn Ooi, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)