09-09-2015 13:35 | Door: Fitria Jelyta

Het nieuwe winkelcentrum Gouweplein in Waddinxveen is het eerste retailcomplex in Nederland dat een BREEAM ‘Excellent’ score heeft behaald.

Tijdens de bouw van het Gouweplein is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. De gebouwen van het Gouweplein zijn voorzien van goede isolatie en kierdichting. Het winkelcentrum maakt verder gebruik van een warmtekoudeopslagsysteem, waarop winkels, woningen en Cultuurhuys de Kroon zijn aangesloten.

Met deze duurzame elementen is Gouweplein het eerste winkelcentrum dat een BREEAM ‘Excellent’ opleverscore heeft ontvangen. Het winkelcentrum is eind 2014 opgeleverd door vastgoedontwikkelaar ASR, bouwcombinatie Hurks-Slokker en vastgoedbelegger Altera Vastgoed. Voor het WKO-systeem was exploitant Unica verantwoordelijk.

Duurzaamheidseisen

Het winkelcentrum Gouweplein beslaat ruim 19.000 vierkante meter. Naast winkels, bevat het centrum een parkeergarage voor 1.200 auto’s, 260 woningen en een sociaal cultureel centrum.

Huurders van de panden in het centrum zijn verplicht om gebruik te maken van energiezuinige verlichting volgens de eisen van BREEAM. Ook moeten de sanitaire voorzieningen voldoen aan duurzaamheidseisen. 

Bron: ASR Vastgoedontwikkeling, Vastgoedmarkt | Foto: Sonny Abesamis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)