10-09-2015 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) investeert in de verduurzaming van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De voormalige gevangenis wordt verwarmd met biomassa.

Vastgoedeigenaar Boei heeft samen met het ministerie van OCW ruim € 3,5 mln beschikbaar gesteld om een biomassacentrale in de Blokhuispoort te realiseren. Hierbij levert de gemeente Leeuwarden 75 procent van het totale snoeiafval uit de gemeente om het gebouw te verwarmen.

Met de investering krijgt de oudste gevangenis van Nederland biomassa-verwarmingsketels en 'slimme' radiatorknoppen. De kelders van het historische gebouw worden getransformeerd tot een bunker voor de opslag van biomassa. Daarnaast krijgt het gebouw zonnecollectoren om de installatie voor te verwarmen.

Volgens de vastgoedeigenaar moet dit een duurzame oplossing zijn voor het verwarmen van het monumentale gebouw. Vanwege de trage massa en sterke wisseling in binnen- en buitentemperatuur zijn monumentale gebouwen lastig te verwarmen. Tot dit jaar verbruikte de Blokhuispoort € 200.000 aan gas om aan de warmtevraag te voldoen.

Duurzame Rijksmonumenten

In 2007 is de laatste gevangene van de Blokhuispoort overgeplaatst. De voormalige gevangenis is nu een cultureel bedrijvencentrum waarin 130 ondernemingen zijn gevestigd. In 2018 moet het rijksmonument een belangrijke rol spelen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa.

Het ministerie van OCW heeft in totaal € 10 mln beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van achttien rijksmonumenten in Nederland. Zo wordt de Hermitage in Amsterdam duurzaam verkoeld door een verbinding met de naastgelegen Hortus Botanicus. In ruil daarvoor wordt de botanische tuin verwarmd door het museumgebouw. 

Bron: BOEi, Mvodatabase | Foto: Melda Wibawa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)