10-09-2015 13:40 | Door: Fitria Jelyta

Royal HaskoningDHV werkt samen met het Ierse watermanagementbedrijf EPS om het grootste graafschap van Ierland te voorzien van het duurzame waterzuiveringssysteem Nereda.

Het landelijke waterleidingsbedrijf van Ierland heeft € 100 mln geïnvesteerd om waterzuiveringsinstallaties aan te leggen in een aantal gebieden van het Ierse graafschap Cork. Hiervoor zijn watermanagementbedrijf EPS en het Ierse bouwbedrijf Sisk JV verantwoordelijk. De partijen zullen het innovatieve waterzuiveringssysteem Nereda van Royal HaskoningDHV aanleggen, om het rioolwater van de gebieden te zuiveren.

Dit is het derde project waarin EPS de waterzuiveringstechniek installeert om Cork van schoon oppervlaktewater te voorzien. De Ierse licentiehouder van Nereda werkt al samen met Royal HaskoningDHV om het rioolwater te zuiveren in twee andere Ierse gebieden.

De nieuwe installatie gaat het afvalwater van 65.000 huishoudens in het graafschap zuiveren. In 2017 moet de installatie gereed zijn voor gebruik.

Waterzuiverende bacteriën

Het duurzame waterzuiveringssysteem van Royal HaskoningDHV bestaat uit biomassakorrels die door waterzuiverende bacteriën zijn gevormd. De Nereda-technologie verbruikt 40 procent minder energie dan een traditionele rioolwaterzuivering. Daarnaast zijn er minder chemische stoffen nodig tijdens het zuiveringsproces.

De bacterie-waterzuiveringsinstallatie is voor het eerst in het Nederlandse Epe aangelegd. Inmiddels heeft Royal HaskoningDHV Nereda wereldwijd verkocht aan onder meer Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. 

Bron: Royal HaskoningDHV, EPS | Foto: William Murphy, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)