11-09-2015 07:39 | Door: Fitria Jelyta

Een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het aantal ziekmeldingen verminderen door middel van de verduurzaming van kantoorgebouwen.

Dat meldt Vastgoedmarkt. Het initiatief ‘Kantoor vol Energie’ heeft onderzoeken verzameld waaruit blijkt dat de verduurzaming van kantoorgebouwen een beter werkklimaat kan opleveren. Hierdoor vermindert het ziekteverzuim. 

“Factoren als de luchtvochtigheid, CO2-gehalte, lichtval, temperatuur en vergroening hebben invloed op de gezondheid van mensen in gebouwen”, zegt Wytze Kuijper, bouwkundig ingenieur bij Kantoor vol Energie.

Het initiatief adviseert bedrijven om tijdens renovaties rekening te houden met deze factoren. Zo kunnen bedrijven het CO2-gehalte verminderen en de zuurstofkwaliteit in gebouwen verbeteren door meer planten in en rond het kantoor te plaatsen.

Kantoor vol Energie wil bouw- en vastgoedprofessionals op een gezamenlijke ontmoetingsplaats de mogelijkheden tonen om energieneutrale maatregelen toe te passen. Bij het Kantoor vol Energie-concept werken vastgoedeigenaren, gebruikers, ontwikkelaars en bedenkers samen om duurzame mogelijkheden te vinden bij de renovatie van bestaande kantoren. Bij dergelijke renovaties worden onder meer energiezuinige installaties en duurzame bouwmaterialen toegepast.

Energiepositief

In 2014 heeft Kantoor vol Energie bijgedragen aan de oplevering van het duurzame kantoorgebouw van Alliander in Duiven. Zo vond de renovatie van het kantorencomplex plaats op de eerste energiepositieve bouwplaats van Nederland.

Kantoor vol Energie is een initiatief van innovatieprogramma Energiesprong. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt het project samen met kennis- en netwerkorganisatie Platform31.

Het innovatieprogramma biedt procesmatige ondersteuning bij de verduurzaming van woningbouw, kantoren en retailprojecten. Energiesprong werkt onder andere aan de renovatie van bijna 1,8 miljoen na-oorlogse koopwoningen en 110.000 huurwoningen. In 2050 moeten deze woningen energieneutraal zijn.

Bron: Vastgoedmarkt | Foto: Bradley Howard, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)