14-09-2015 12:14 | Door: Fitria Jelyta

Zeven Europese landen brengen de operationele controle van het militaire luchttransport onder in één duurzaam commandocentrum. De bouw van de nieuwe huisvesting is in september begonnen.

Het European Air Transport Command (EATC) is een uniek samenwerkingsverband tussen zeven Europese landen. De operationele controle van het militaire luchttransport van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje is ondergebracht in één commandocentrum.

Vanuit het commandocentrum wordt de inzet van militaire luchttransportmiddelen aangestuurd. Het EATC is vijf jaar geleden opgericht en sindsdien gehuisvest in een tijdelijk kantoorgebouw op vliegbasis Eindhoven. Met het nieuwe onderkomen krijgt de organisatie een hoogwaardig gebouw om haar taken optimaal te kunnen uitvoeren.

Het nieuwe kantoorgebouw van het EATC krijgt onder andere een mission control centrum en flexibel indeelbare kantoor, vergader- en congresruimtes. Deze zijn voorzien van daglichtgestuurde gevels. Het gebouw krijgt ook een open en helder atrium, dat de verschillende ruimtes met elkaar verbindt.

EATC werknemers

Gezond werkklimaat

Het klimaat van het commandocentrum wordt constant gehouden door betonkernactivering en klimaateilanden. Daarnaast is het gebouw aangesloten op een warmtekoudeopslagsysteem om in de energievraag te voorzien.

Volgens de organisatie bevordert een gezond werkklimaat de unieke Europese samenwerking. Verder helpt het commandocentrum de inzet en coördinatie van transport- en tankervliegtuigen te verbeteren.

Bouwbedrijf Dura Vermeer en architect Paul de Ruiter realiseren het commandocentrum in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Naar verwachting is het nieuwe pand in de zomer van 2016 klaar. 

Bron: EATC | Foto: Cor Buser, EATC (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)