16-09-2015 10:14 | Door: Fitria Jelyta

Een adviesbureau heeft een onderzoek gedaan naar de opkomst van smart cities. Hieruit blijkt dat deze technisch vooruitstrevende steden een gecombineerde omzet van $2.000 mrd in 2020 kunnen opleveren.

Dat meldt Consultancy. Het management- en consultancybureau Arthur D. Little deed een onderzoek naar steden met technologische ecosystemen waarin internet of things een belangrijke rol speelt. Aan het onderzoek deden meer dan 100 steden mee die momenteel aan smart city concepten sleutelen.

Met de wereldwijde urbanisatie zal het inwonersaantal van stedelijke gebieden blijven toenemen. Door smart cities op te zetten, kunnen stadsbesturen zich richten op de verbetering van veiligheid, zorg, milieubescherming, dienstverlening en economische activiteit.  

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste smart city innovaties te maken hebben met de publieke dienstverlening. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van openbare internetverbindingen. Daarnaast willen stadsbesturen actuele informatie toegankelijker maken in een poging steden veiliger te maken.

Investeren in smart cities

In het onderzoek staat dat lokale overheden meer investeringen doen in de modernisering van woonwijken en scholen. De modernisering moet onder meer leiden tot duurzame en CO2-neutrale gebouwen.  

Als gevolg van de continu investeringen kan de jaarlijkse omzetgroei van smart cities wereldwijd in de komende vijf jaar tot 13,9 procent bedragen. De onderzoekers schatten dat deze ‘slimme’ steden een gecombineerde omzet van $ 2.000 mrd zullen behalen in 2020.

In Groningen bouwt Huawei de infrastructuur voor een smart city. Hiervoor gaat het Chinese IT-concern onder meer nieuwe ICT-toepassingen onderzoeken voor zorgverlening en medisch onderzoek. 

Bron: Consultancy | Foto: Josh Hallett, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)