17-09-2015 09:46 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaanse wetenschapper heeft een patent gekregen op een systeem dat bouwpanelen maakt uit afval. De biobased bouwproducten zijn toepasbaar in de bouw van huizen in Amerika.

De architectuurdocent Julee Herdt aan de University of Colorado Denver gebruikt onder meer snoeiafval, papier, onkruid en industriële hennep om geïsoleerde structurele bouwpanelen (SIPS) te produceren. Deze panelen bestaan uit twee stevige platen, waartussen een isolerend schuim is aangebracht.

Het systeem maakt gebruik van een versmelting- en uithardingsproces om de bouwpanelen te produceren uit afval. Met deze techniek kijkt Herdt naar de verschillende vezels in de afvalmaterialen, om ze te combineren tot stevige bouwpanelen. De BioSIPs kunnen vervolgens gebruikt worden om huizen en schuren te bouwen.

"De BioSIPs techniek gebruikt afval van huishoudens en zet ze om tot bruikbare producten", zegt Herdt in een interview. Momenteel bouwen de makers van BioSIPs een huis in de Amerikaanse stad Boulder.

Milieuvriendelijk alternatief

Volgens de makers zijn de panelen een milieuvriendelijk alternatief voor bouwmaterialen die uit aardolie zijn geproduceerd. De architectuurdocent ontwikkelt samen met een voormalige student de BioSips technologie verder om ook buigbare bouwmaterialen te maken.

Ook in Nederland zijn verschillende ondernemingen bezig met het produceren van biobased bouwmaterialen. Zo maakt een Nederlandse aubergineteler bouwplaten uit plantaardig restafval. 

Bron: Phys.org | Foto: Ashley Basil, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)