17-09-2015 18:06 | Door: Fitria Jelyta

De Bosco Verticale-torens hebben duizend bomen op de balkons. Ze bieden in Milaan bieden niet alleen woonruimte, maar verbeteren ook de lokale ecologie en het stadsklimaat. Met een integraal energiesysteem van Deerns moet het verticale bos ook energiezuinig zijn.

Dat meldt Cobouw. Het groene gebouw is gevestigd op Porte Nuova, het belangrijkste zakelijke district van Milaan. De Bosco Verticale-torens hebben duizend bomen op de balkons van de 110 meter en 76 meter hoge torens.

Doordat Milaan veel last heeft van fijnstof, smog en warmte-accumulatie op warme zomerdagen, moet het verticale bos vooral het stadsklimaat verbeteren. Het verticale bos moet bovendien natuurlijke zonwering bieden, waardoor bewoners een positief binnenklimaat ervaren.

Met een integraal energiesysteem van het Nederlandse ingenieursbureau Deerns, moet het energieverbruik van Bosco Verticale 20 procent minder zijn dan vergelijkbare woontorens. Daarnaast zijn de woningen voorzien van een laagtemperatuurvloerverwarming en –koeling.

Energiezuinig district

Het integrale energiesysteem van Deerns is ontwikkeld voor het gehele Porte Nuova-gebied en maakt slimme combinaties, waardoor gebouwen minder energie verbruiken. Zo kan warmteoverschot in kantoren worden ingezet om woningen te verwarmen.

Volgens Deerns moet echter nog blijken of Bosco Verticale daadwerkelijk minder energie verbruikt, doordat het systeem ook op meerdere gebouwen van Porte Nuova wordt aangesloten. Het centrale energiesysteem voor de herontwikkelingswijk wordt nog volop ontwikkeld. 

Bron: Cobouw | Foto: Steven Lek, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)