17-09-2015 18:39 | Door: Fitria Jelyta

Het Noorderparkbad in Amsterdam maakt gebruik van energiezuinige installaties van Deerns. Volgens het ingenieursbureau is het Noorderparkbad het energiezuinigste zwembad van Nederland.

Het zwembad maakt gebruik van een luchtbehandelingsinstallatie met geïntegreerde warmtepomp en HR-warmtewisselaar. Deze haalt het vocht uit de lucht en voert de warmte terug. Zonnecollectoren op het dak verwarmen in de zomer de buitenbaden van het complex. 

Daarnaast maakt het Noorderparkbad gebruik van energiezuinige LED-verlichting en wordt het afvalwater en de warmte van de douches opgevangen en hergebruikt. Het zwembad vangt ook regenwater op. Dat vloeit via een zuiveringsinstallatie in het zwembad.

Officiële opening

Volgens Deerns is het energie- en waterverbruik van het Noorderparkbad 80 procent lager dan het oude Floraparkbad dat zich eerder op deze locatie bevond. Hierdoor bespaart het stadsdeel energie- en waterkosten. De Gemeente Amsterdam heeft het duurzame zwembad officieel geopend tijdens het Noorderparkfestival

In Duitsland is 25 procent van de 3.500 zwembaden al voorzien van zonnecollectoren. Dankzij de verwarming met de zon blijven de operationele kosten voor de zwembaden laag, waardoor de prijs van toegangskaartjes ook laag en stabiel blijft. 

Bron: Deerns | Foto: Deerns (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)