04-02-2013 12:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De PvdA wil €200 mln reserveren om werkgelegenheid in de bouw en energie-efficiëntie  van woningen te stimuleren.

In het tv-programma ‘Jinek op Zondag’ kondigde Diederik Samsom zijn voornemen aan om samen met de oppositiepartijen het kabinet snel te overtuigen van de noodzaak van het Energiebesparingsfonds. “Het was een idee van CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66, maar we moeten ervoor zorgen dat we dat deze maand voor elkaar krijgen.”

“Die 200 miljoen kregen we op een of andere rare manier niet boven tafel voor de kerst – dat is nou falen…”  aldus Samsom, waarbij hij doelde op het onvermogen van regeringspartijen en oppositie om het op dit punt met elkaar eens te worden. “Als de regeringspartijen, de oppositie en het kabinet gaan samenwerken hebben we met dit fonds binnenkort een heleboel mensen aan het werk.”

Een haalbaarheidsstudie toont aan dat de start van het Energiebesparingsfonds ongeveer 3000 extra banen in de bouw creëert en het begin is van een mogelijke verduurzaming van 921.000 woningen.

 Wat is het Energiebesparingsfonds?

Het Energiebesparingsfonds, voluit  Nationaal Fonds voor Energiebesparing (NFEB), is onderdeel van het Green Deal-beleid van het kabinet-Rutte II.  Het beoogt het probleem van de soms lange terugverdientijd van investeringen in energiebesparende maatregelen van huizenbezitters op te lossen door deze investering voor te schieten en terug te laten betalen vanuit het verschil tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ energierekening.

De opstartkosten van het fonds bedragen volgens de haalbaarheidsstudie van PwC naar schatting €0,5 tot 2 mln, en eenmalige investeringskosten tussen €2 en 5 mln. De totale omvang van het fonds is afhankelijk van diverse factoren, maar zal naar schatting tussen €300 en 900 mln bedragen.

Bron: Jinek op Zondag

Foto:  Google Maps