18-09-2015 16:40 | Door: Fitria Jelyta

Het Friese fonds voor duurzame energie financiert energiezuinige installaties voor de nieuwe ijsbaan in Leeuwarden. Het Energy Service Company (Esco)-contract heeft een looptijd van 25 jaar.

Dat meldt TV Bolsward. Voor het energieleveringscontract krijgt de nieuwe Elfstedenhal een lening van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE). Het Friese fonds voor duurzame energie draagt hiermee bij aan de duurzame energiedoelstelling van Friesland. De provincie wil in 2025 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De ESCo wordt voor 25 jaar uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma (BDD). De gemeente Leeuwarden heeft met het contract de energievoorziening, financiering en het management van de ijsbaan uitbesteed aan het bouwbedrijf. Hiermee bespaart de gemeente flink op de energiekosten van de Elfstedenhal.

Met de ESCo kan BDD de vernieuwing van gebouwinstallaties en het onderhoud combineren met gebouwbeheer en verbetering van de energieprestaties.

Stortgas

De Elfstedenhal is voorzien van energiezuinige installaties. Zo zijn er 500 zonnepanelen geplaatst op het dak van de ijsbaan. Het gebouw gebruikt ook stortgas van de voormalige afvalstortplaats “De Schenkenschans” voor elektriciteit en duurzame verwarming.

Met de energiezuinige installaties is het gasverbruik van de hal tot 1 procent gedaald. Daarnaast verbruikt de Elfstedenhal slechts 50 procent van de elektriciteit ten opzichte van een soortgelijke ijsbaan. 

Bron: TV Bolsward, FSFE | Foto: Marc Brüneke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)