19-09-2015 10:12 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse onderzoekers hebben duurzaam asfalt ontwikkeld met een natuurlijk plakmiddel als vervanger voor aardolielijmstof. Het bio-asfalt is eerder in Zeeland getest en wordt uitgebreid met een vervolgproef.

Het bio-asfalt bestaat uit lignine, een natuurlijke stof in de celwanden van planten en bomen die stevigheid biedt. De stof vervangt bitumen, een aardolieproduct dat als lijmstof wordt gebruikt om asfalt te produceren.

De onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research testen het bio-asfalt momenteel op een 100 meter lang proefvak in Zeeland. Daarnaast zijn drie wegvakken van elk 70 meter aangelegd. Deze wegvakken zijn bedekt met respectievelijk lage temperatuur-asfalt, lage temperatuur-asfalt met lignine en een hoge temperatuur-asfalt. 

“We gaan bekijken of de rolweerstand van het asfalt verbetert door lignine”, zegt Richard Gosselink, coördinator van het Lignine Platform van Wageningen UR. “Daardoor zal de weg mogelijk ook geluidsarmer zijn en zal het verkeer minder brandstof verbruiken, waardoor er ook op dat aspect nog op fossiele brandstof wordt bespaard.”

Duurzaam alternatief

Samen met onder meer het Asfalt Kenniscentrum, Zeeland Seaport en de Provincie Zeeland is asfaltcentrale H4A geïnteresseerd in de proef. Het onderzoek moet de duurzame aspecten van lignine voor het produceren van asfalt belichten.

De wetenschappers onderzoeken ook andere toepassingen van lignine. Zo bekijken ze de mogelijkheden om bitumenproducten in dakbedekking te gebruiken en om de onderkant van vloertegels te vervangen door lignine. 

Bron: Wageningen UR | Foto: halfrain, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)