23-09-2015 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van Nederlandse ondernemingen is van plan om kennis over warmtekoudeopslag (WKO)-systemen naar de Verenigde Staten over te brengen. Doel is om binnen een jaar een showcase te realiseren in de VS. 

Volgens het Dutch Aquifer Thermal Energy Storage (DutchATES) is WKO een relatief onbekende techniek in de VS. Om de bekendheid van de duurzame warmtevoorziening te vergroten, wil het consortium de Amerikaanse overheden, kennisinstellingen, projectontwikkelaars en investeerders benaderen.

Binnen een jaar verwacht DutchATES een gebouw van een WKO-systeem te voorzien, als showcase voor Amerikaanse ontwikkelaars. Het programma richt zich voorlopig nog op de steden New York, Baltimore en Boston.

Bij DutchATES zijn Cofely Energy Solutions, Deltares, Gemeente Den Haag, adviesbureau Over Morgen en TNO betrokken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt het Nederlandse consortium via het Partners for International Business (PIB) programma.

80 procent minder CO2

Uit een onderzoek van Over Morgen blijkt dat er geen onoverkomelijke obstakels zijn voor het toepassen van WKO in de VS. Warmtekoudopslag past volgens het adviesbureau uitstekend in de duurzaamheidsdoelstellingen van Amerikaanse overheden. Zo wil New York in 2050 de CO2-uitstoot met 80 procent verminderen ten opzichte van 2005.

“De belangstelling is nu al enorm”, zegt Gerwin Hop, eigenaar van Over Morgen. “We verwachten dat we binnen 2 jaar als consortium een voorloper kunnen zijn in de verduurzaming van warmte en koude aan de Oostkust en in de toepassing van WKO in het bijzonder.”

Bron: Over Morgen, Cobouw | Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Germany, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)