25-09-2015 12:02 | Door: Chris Thijssen

De architect Margot Krasojević heeft een hotel ontworpen dat verdere woestijnvorming in de Aziatische Gobiwoestijn moet voorkomen.

Het ontwerp bevat behalve woonruimte voor hotelgasten ook een ondergrondse ruimte, waarin planten kunnen ontkiemen. De zaden die hierbij vrijkomen, worden vervolgens via een toren naar buiten gespuwd.

Hierdoor worden ze verspreid in de woestijn. Architect Margot Krasojević hoopt dat zo weer nieuwe planten gaan groeien in de woestijn. Hiermee wil ze verdere woestijnvorming tegengaan.

Gobi

Zonlicht

Om de planten te laten groeien, wordt zonlicht naar de kelder getransporteerd. Dat gebeurt door middel van draaiende zonnecellen en filters.

Tegelijkertijd worden de planten door de keldermuren beschermd tegen de omstandigheden in de woestijn, zoals droogte, hitte, kou en wind. Daardoor is de kelder volgens de architect ook geschikt voor het verbouwen van voedsel.

Energie

In de toren bevinden zich ook 'zandstormturbines'. In combinatie met zonnepanelen vormen de turbines een systeem dat energie opwekt en warmte vasthoudt.

De architecte, die eerder ook een ontwerp maakte voor een futuristische brug in Amsterdam, heeft alleen nog het ontwerp gemaakt voor het hotel in de Gobiwoestijn. Er is nog geen sprake van dat het idee wordt uitgevoerd. 

Bron: Margot Krasojević| Foto: Margot Krasojević